subpages-edge

Upphandlingar

Kontrakt

Att kontraktera en entreprenör för kommande byggnation som tillbyggnad eller nybyggnad av småhus är ofta en längre process med många frågor. Och när en offert väl är skriven så kanske frågor uppstår som om priset är rätt, om tillräcklig kunskap finns och om tidsaspekt/betalningsplaner är vettiga.

Det viktigaste startarbetet med en upphandling är att se till att alla specifikationer är med, såväl tekniska lösningar såsom utförandedetaljer. Det är det vi kallar för förfrågningsunderlag, FFU. Det innehåller ritningar på befintligt hus och hur det kommer att se ut när det står klart. Rumsbeskrivningar, tekniska förslag på utförande, dörr och fönsteruppställningar, installationsdetaljer, rivningsplaner, vad som ingår i VVS och el, materialval med mera är andra detaljer i FFU. Detta för att byggföretaget/hustillverkaren skall kunna sätta ett fast pris och tidsplan utan att behöva gissa/uppskatta delar i FFU.

Många privatpersoner är osäkra på vilken entreprenör de ska anlita men med referenser, utdrag ur ekonomiska rapporter (t.ex. dagens UC), en betalningsplan utan förskottsbetalningar och en kontrollerad byggnation så minskar riskerna. 

Oftast tas det in flera offerter och då ska det säkerställas att offerterna är jämförbara till innehåll, kvalitet, pris och tider. Byggingenjörsbyrån har ständigt kontakt med byggföretag som bygger kunders projekt, kontakt efter rekommendation och som offererar.

Om ni låter oss bistå er i upphandlingsförfarandet ger det er en rad fördelar. Vi känner till företag för olika typer av byggnationer och vilka som har rätt kunskaper. Detta ska kompletteras med företag som ni har kontakt med, som ni har fått rekommenderade, så att offerter kommer från olika håll- då vet man att prisbilden är jämförbar.

Genom vår kunskap får ni hjälp att identifiera realistiska kostnader, räta ut eventuella frågetecken och veta vilka krav som kan ställas.

I slutet på upphandlingsförfarandet, när ett byggföretag är på väg att väljas, görs en aktuell ekonomisk kontroll via UC. I första läget upprättar Byggingenjörsbyrån ett förfrågningsunderlag, FFU, med ritningar, specifikationer och beskrivningar för er byggnation. Detta underlag skickar sedan ni ut till ett antal valda entreprenörer. Vi hjälper er sedan att granska offerterna innan ni väljer entreprenör att skriva kontrakt med. Inför kontraktsskrivning granskas entreprenörens tidigare och stundande ekonomi och försäkringar. Ett kontraktskrivningsmöte är ett möte där alla parter är närvarande och en erfaren mötesledare från Byggingenjörsbyrån diskuterar val, utformning, arbetsgång, valmöjligheter, betalningsplaner, kontrollplaner, saker att tänka på och ser till att parterna har samma uppfattning om vad som ska utföras, när och till vilken kostnad. Under detta möte utformas ett kontraktsförslag, ABS 09, för parternas möjlighet att göra affär.

Upphandling png

Steg 1. Inventering, behov, analys, förslagshandlingar

Steg 2. Upprättande av förfrågningsunderlag i dialog och godkännande av kund

Steg 3. Utskick till byggföretag; rekommenderade och tidigare kontakter. För visning av befintlig fastighet kontaktas kund direkt av byggföretag och svar på tekniska/utformningslösningar besvaras av Byggingenjörsbyrån.

Steg 4. Inväntande och aktivt återkopplande alla parter för att erhålla offerter.

Steg 5. Byggingenjörsbyrån är behjälpliga vid granskning/jämförande av offerter. Resultat diskuteras mellan kund och Byggingenjörsbyrån om lämplig kandidat att gå vidare med. Ibland kan det vara så att det krävs kompletterande förtydliganden från byggföretag innan kund kan ta ställning. Oftast förekommer ett möte direkt mellan kund och offererande byggföretag för detaljdiskussion innan kontraktsskrivningsmöte.

Steg 6. Byggföretag väljs och kontraktsskrivning bokas med bägge parter och där det fastställs, pris, innehåll, betalningsplan, kontroll, viten, vem gör vad, ändring/tilläggsarbeten under entreprenad, försäkringar, praktiskt handhavande.

Steg 7. Färdigt kontrakt och byggnation startar.

Frågor? Kontakta oss genom vårt kontaktformulär (länk).

Västerås

ByggingenjörsByrån Norden AB
Kopparbergsvägen 6
722 13 Västerås
Telefon: 021- 12 29 90
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Eskilstuna

ByggingenjörsByrån Norden AB
Munktell Science Park
Portgatan 3
633 42 Eskilstuna
Telefon: 016-13 03 53
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stockholm

ByggingenjörsByrån Norden AB
Sandhamnsgatan 62
115 60 Stockholm
Telefon 08-410 906 60
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Länkar

VästeråsFagersta | Surahammar | Sala | Hallstahammar | Köping | Arboga | Kungsör | Enköping | Eskilstuna | Avesta | Strängnäs | Stockholm