Nybyggnationer

Här hittar du ett urval av de referensobjekt som Byggingenjörsbyrån har ritat genom åren.
Klicka på den typ av hus du är intresserad av för att se flera olika husmodeller i en rad olika stilar att inspireras av.
Läs mer om vad ni ska tänka på och vad som gäller vid nybyggnation nedan.

Nybyggnation

Enplanshus

24 stycken enplanshus att bli inspirerad av.
Moderna, traditionella, villor i laduhusstil etc.
31- 200 kvm

Villa 4823

1,5-planshus

9 stycken hus i 1,5 plan att bli inspirerad av.
Moderna, traditionella, villor i laduhusstil etc.
88- 273 kvm

Tvåplanshus

18 stycken hus i tvåplan att bli inspirerad av.
Moderna, traditionella, villor i laduhusstil etc.
Varierande kvm

Suterräng/ källarplan

9 stycken suterränghus och hus med källarplan att bli inspirerad av.
Moderna, traditionella, etc.
Varierande kvm

Nybyggnation/ nybyggnad

Att själv vara med och utforma hur huset ni ska bo i ska se ut och fungera är en fantastisk möjlighet. Det för med sig många beslut och ställningstaganden där det är tryggt att ha sakkunnig hjälp och vägledning. Byggingenjörsbyrån levererar fackmannamässiga ritningar och förslagshandlingar levereras inom tre veckor från beställning. Vi kan vara behjälpliga genom hela processen från startmöte på tomten, skisser eller modellstudie, förslagshandlingar, bygglovsritningar, konstruktionsritningar, förfrågningsunderlag inför upphandling, kontraktsskrivning, kontrollansvar under byggnationen och besiktning. Boka gärna en kostnadsfri konsultation för att få information om hur vi kan hjälpa er. Under mötet kan ni bolla idéer och komma igång med resan att bygga ett nytt hus.

Det första steget mot nybyggnation är att ni väljer en lämplig tomt och tar reda på vilka förutsättningarna är för att bygga på platsen. Är området detaljplanelagt finns tydliga riktlinjer för hur ni får bygga. Finns ingen detaljplan bör ni ha en dialog med kommunen och söka förhandsbesked för att vara säker på vad ni får bygga det ni vill på platsen.

Förutom kommunens specifika krav vad gäller utformning och placering av nybyggnationen finns ett antal kriterier som ska uppfyllas för att man ska få bygglov. Byggande i Sverige regleras av Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler. Kort sammanfattat ska byggnader ha en god form-, färg- och materialverkan. De ska uppfylla krav vad gäller säkerhet, bärighet, tillgänglighet, brandskydd, rumshöjd, tillgång till dagsljus och energihushållning. När det gäller fritidshus finns undantag för reglerna när det kommer till tillgänglighet, rumshöjd och energihushållning. 

För att få en så tydlig bild som möjligt av förutsättningarna brukar vi efter den kostnadsfria konsultationen komma ut på tomten. Terräng, väderstreck, omgivning och utsikt är parametrar som påverkar vilken placering och vilken hustyp som är lämplig. På plats kan vi ge råd om placering, orientering och grundläggning av nybyggnationen. Tillgänglighet och planering av tomten vad gäller uteplats, trädgård, infart och garage eller carport tas upp för att få både en funktionell och estetisk helhet.  

Om det efter startmötet finns flera alternativ som känns intressanta vad gäller placering och hustyp kan vi börja med att ta fram en modellstudie.När utformningen är mer eller mindre fastslagen går vi vidare till en eller flera förslagshandlingar. 

Från startmötet fram till det färdiga förslaget eller förslagen tar det ungefär tre veckor. Ett förslag presenteras både i ritningar och med en 3D-modell som ni själva kan använda för att se både i och omkring huset. Det ger en tydlig bild av hur det framtida huset kommer se ut. Det vanligaste upplägget är sedan att vi bokar in ett digitalt möte. Med vårt ritprogram öppet delar vi skärm så att ändringar kan göras medan mötet pågår. Vi växlar mellan att titta på huset i 3D och i plan och går igenom om det är något som skulle kunna bli bättre, eller om idéer från flera olika förslag ska resultera i ett förslag att arbeta vidare med.

När revideringarna är gjorda tar vi fram ritningar färdiga att skickas in som bygglovsansökan. Handläggningstiden hos kommunerna är upp till tio veckor men kan i undantagsfall förlängas. För att få startbesked och påbörja byggnationen krävs ett tekniskt samråd. Ytterligare ett antal dokument krävs då, såsom bland annat konstruktionshandlingar, kontrollplan, energibalansberäkning och brandskyddsbeskrivning. Byggingenjörsbyrån kan vara behjälpliga och ta fram all dokumentation som behövs för att få startbesked, för att ni ska få börja bygga. Dessutom ska en certifierad kontrollansvarig ska utses som sedan är med under byggprocessen och ser till att nödvändig dokumentation samlas in inför att slutbesked ska lämnas och nybyggnationen får tas i bruk.

För att huset ska bli som ni har tänkt er och att kostnaderna inte skenar iväg är upphandlingsskedet en viktig del av nybyggnationen. För att få jämförbara offerter från entreprenörer behöver ni ett utförligt förfrågningsunderlag där material och övriga val är specificerade. Byggingenjörsbyrån kan vara behjälpliga med att upprätta ett sådant underlag och vara med som bollplank då entreprenör ska väljas och kontraktet ska skrivas.

Rulla till toppen