subpages-edge

Konstruktionsberäkningar för byggnadskonstruktion

Konstruktionsberäkningar kan krävas inom ramen för ett byggprojekt, för att säkerställa bärighet och stabilitet i befintliga eller planerade delar i en byggnadskonstruktion. Vi utför konstruktionsberäkningar för villor vid ombyggnader, tillbyggnader och nybyggnader, under olika stadier i byggprocessen. Det är en åtgärd som har betydelse för kvalitet och säkerhet, både vad gäller arbetet och slutresultatet. Dessutom är det relevant för att beräkna och kontrollera kostnaderna.

BIM står för Byggnadsinformationsmodellering. Vi använder oss av en effektiv metod för BIM, och tar fram en digital modell av konstruktionen för granskning.

Olika typer av konstruktionsberäkningar

Det konkreta syftet med en konstruktionsberäkning kan variera. Nedan följer fyra huvudkategorier.

Konstruktionsberäkningar på befintliga byggnadsdelar/ utredning bärande vägg

När det gäller befintliga byggnadsdelar i villor och flerbostadshus gör vi konstruktionsberäkningar inför exempelvis öppning i/ rivning av bärande vägg eller för att kontrollera en eventuell påverkan på den befintliga byggkonstruktionen vid en tillbyggnation.

Önskar du göra en öppning i eller riva en vägg i din lägenhet? Våra byggnadsingenjörer kan utreda om det är en bärande vägg eller ej. Om väggen inte är bärande skriver vi ett utlåtande som du kan ge din bostadsrättsförening eller den aktör som efterfrågar det. Om väggen är bärande kan vi skapa konstruktionsritningar för en avväxling.

Byggingenjörsbyrån har flera byggnadskonstruktörer anställda som vid behov, när t ex ritningsunderlaget inte är tillräckligt, även kan göra platsbesök. Vi startar alltid med att granska ritningsunderlaget.

Så här tar du fram underlag för en kostnadsfri offert:

  1. Börja med att kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun och begär ut samtliga konstruktions- och arkitektritningar för fastigheten det gäller. Vissa kommuner har digitala arkiv där du själv kan ladda ner ritningarna som Stockholms stad (länk), Huddinge (länk), Järfälla (länk) och Sigtuna (länk).

  2. Om det är ett flerbostadshus, markera den lägenhet det gäller. Markera även den vägg eller de väggar som du vill utreda bärighet i eller som du önskar växla av (se exempel nedan).
    Ritning som visar vägg det gäller i lgh

  3. När det gäller flerbostadshus, markera vilket våningsplan lägenheten ligger på eller ange det i text.
    Ritnings som visar vilken lgh

Skicka din förfrågan med underlag till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. (ange kompletta adressuppgifter) eller kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan så återkommer vi per e-post till dig.

Konstruktionsberäkningar för förslagshandlingar

Under projekteringen inför bygglov för nya byggnader eller tillbyggnader kan vi också utföra konstruktionsberäkningar. Då handlar det om att säkerställa att utformningen går att genomföra utan att försvåra/fördyra byggnationen allt för mycket.

Konstruktionsberäkningar till förfrågningsunderlag

Till det förfrågningsunderlag, FFU, som upprättas inför en upphandling gör Byggingenjörsbyrån konstruktionsberäkningar. Detta för att ta fram förslag på dimensioner som underlag för entreprenörernas kostnadsberäkning.

Övriga konstruktionsberäkningar

För byggnadskonstruktioner i stål och trä utför vi även dimensionsberäkningar av pelare, balkar och bjälklag.

Hela processen eller rätt & slätt beräkning

Du kan vända dig till Byggingenjörsbyrån när du behöver stöd av en byggkonstruktör för såväl enkel som avancerad beräkning. Hur ser dina behov ut? Vi kan bistå dig hela vägen utifrån vår genomarbetade och välbeprövade modell för byggprocessen.

Har du frågor eller funderingar eller vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med ditt projekt? Välkommen att kontakta oss.

Västerås

ByggingenjörsByrån Norden AB
Smedjegatan 7
722 13 Västerås
Telefon: 021- 12 29 90
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Eskilstuna

ByggingenjörsByrån Norden AB
Munktell Science Park
Portgatan 3
633 42 Eskilstuna
Telefon: 016-13 03 53
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stockholm

ByggingenjörsByrån Norden AB
Sandhamnsgatan 62
115 60 Stockholm
Telefon 08-410 906 60
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.