subpages-edge

Att välja trägolv

Att välja trägolv

När det gäller ytskikt så är det stor skillnad i såväl kostnad, känsla och utseende beroende på vilket golv som man väljer. Nedan förmedlas några tankar kring trägolv.

Det går ofta mode i olika nyanser på golven och hur de ska vara behandlade. Vår brittiska arkitekt säger att det är trend i att använda återvunnet golv, gamla massiva trägolv som läggs för nya ändamål. Dessa är oftast i naturlig gråton men det finns även nya trägolv i gammal(sliten) stil. Efter att summerat ett 20-tal byggnationer som nyss haft slutbesiktning så kan det konstateras såsom att det är genomtänkt och påkostat på golvsidan. Exklusiva vitoljade askgolv, enstavsparketter, skeppsgolv samt svartoljat massiv ek är några trender som återfunnits i flera av husen.

Ljust eller mörkt golv beror vad som ska exponeras i övrigt och om man vill att rummets form ska kännas extra högt, långt eller brett? Tänk på varje rums funktion och om golven ska tåla barnens lek, möbler som flyttas, mat och dryck som spills och fuktiga fötter, skor från dusch eller utomhus. Ska valet bli lackat eller oljat? De klarlackade golven verkar försvinna från dagens trend och hårdvaxde, mattlackade golv tar över lite beroende på hur mycket skydd mot smuts och fysisk påverkan som det tros bli. Ett trägolv är både vackert att betrakta och skönt att gå på. Dessutom har ett massivt trägolv lång livslängd eftersom det tål att slipas många gånger. Tänk dock på de rörelser som ett trägolv har beroende på fuktförhållanden etc.

Att tänka på:

  • Om huset inte är uppvärmt hela året gäller det att välja ett trägolvsystem som är anpassat efter de rörelser som uppstår vid temperatur- och fuktförändringar.
  • Om huset har eller avses att förses med golvvärme så är det inte att rekommendera ett massivt golv. Så se till att golvgarantierna är avsedda för golvärme (och till vilken temperaturskala).
  • Välj ett golv som ni gillar och som harmonierar med resterande inredning. Välj ett golv som inte är senaste trend utan som planeras att ha kvar.
  • Om ni anlitar hantverkare så se till att hantverkaren köper in golvet så att ni får garanti på både material och jobb.
  • Välj helst ett trägolv som har ett ytskikt som går att slipa/åtgärda så kommer ni ha glädje av det i under lång tid framöver.

Trävägg trägolv

Västerås

ByggingenjörsByrån Norden AB
Smedjegatan 7
722 13 Västerås
Telefon: 021- 12 29 90
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Eskilstuna

ByggingenjörsByrån Norden AB
Munktell Science Park
Portgatan 3
633 42 Eskilstuna
Telefon: 016-13 03 53
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stockholm

ByggingenjörsByrån Norden AB
Sandhamnsgatan 62
115 60 Stockholm
Telefon 08-410 906 60
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.