subpages-edge

Plåtarbetens kulör utvändigt

Plåtarbetens kulör utvändigt

En detalj som ibland utelämnas i produktionsunderlag och som ibland är åsiktsstark är färg på husets utvändiga plåtdetaljer. Det snabbaste rådet skulle direkt vara att alla plåtar, takplåter, rännor, taksäkerhetsdetaljer och stuprör är enhetligt färgsatta. Men husets unikitet kan stärkas av blandade intryck.

Husets orginal bör alltid eftersträvas och detaljsättas utifrån gällande design från husets byggnadsår. Om huset är ombyggt och fått ett nytt utseende så bör det eftersträvas för harmoni. 80-90tals husen där allt skulle vara vitt och där ofta mer färgsättning kommer in vid dagens renoveringar, bör få en tänkt design över färgsättningen på plåt. När de vita fönstren nu bli engelskt röda, senapsfärgade eller royalblue så anser jag att fönsterbleckets färg bör ha samma eller en mökare kulör. Detta ofta för att den vita plåten kan uppfattas såsom smutsig vilket påverkar husets totala uppfattning.

Hängrännor ska ha samma färgsättning som stuprören och det ser med all säkerhet mer genomtänkt ut med harmoni i kulör med övriga fasadplåtar.

Tänk på att vita plåtdetaljer behöver mer frekvent tvättning än mörka och kulörmålade plåtar. Plåtarna på 80-90tals husen har ofta folien gett vika på och de är nu dags att renovera. Tänk på att få bort all folie och prata med er färgleverantör om hur ni får färgen att fästa och vad ni ska rengöra med innan målning. Om ni väljer att byta plåtar se till att de lutar tillfredställande och att de är täta bakåt. Använd rätt spik eller skruv som har en tätning så att det ej rinner in i spikhålen och orsakar röta.

Många nya hus monterar plåtar med aluminiserad yta. Det är snyggt och förstärker effekter av rustikt och jordnära. Tänk på att behandla ev repor och kapningar på dessa så att det ej uppstår korriosion. Gällande plåtar, vattplåtar, vindskiveplåtar etc, som gränsar till tak så är det två val. Antingen samma färg som taket eller samma färg som övriga plåtar/rännor.

Sammanfattningsvis så bestäm färg på plåtarna efter att ni funderat klart. Detta utgör som sagt detaljer på huset som är viktiga för det intryck som ni valt.

807803 18109764

Västerås

ByggingenjörsByrån Norden AB
Smedjegatan 7
722 13 Västerås
Telefon: 021- 12 29 90
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Eskilstuna

ByggingenjörsByrån Norden AB
Munktell Science Park
Portgatan 3
633 42 Eskilstuna
Telefon: 016-13 03 53
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stockholm

ByggingenjörsByrån Norden AB
Sandhamnsgatan 62
115 60 Stockholm
Telefon 08-410 906 60
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.