subpages-edge

Fem tips Konstruktion

Konstruktionsberäkningar kan krävas inom ramen för ett byggprojekt, för att säkerställa bärighet och stabilitet i befintliga eller planerade delar i en byggnadskonstruktion. Konstruktionsberäkningar kan göras för villor vid ombyggnader, tillbyggnader och nybyggnader under olika stadier i byggprocessen samt för ombyggnationer av lägenheter. Det är en åtgärd som har betydelse för kvalitet och säkerhet, både vad gäller arbetet och slutresultatet. Dessutom är det relevant för att beräkna och kontrollera kostnaderna.

Tips 1 ver
Innan du beställer konstruktionshandlingar, ta reda på vad exakt det är som ni behöver. Vilka ritningar och vilka dimensioneringar behöver ni för att lösa er fråga? Om det är ett byggföretag som kräver konstruktionshandling, se till att de specificerar vad det är som krävs. Om det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som kräver konstruktionshandlingar så kan det vara både ett dimensioneringsintyg och en ritning som behövs.

Tips 2 ver
Kontrollera vad konstruktören kommer att leverera till er, är det t ex ritning och beräkning? Får ni dem som skisser eller får ni dem som elektroniska handlingar? Viktigt är att ni kommer överens om ett leveransdatum.

Tips 3 ver
Observera att det som levereras ska vara märkt såsom bygghandling eller intyg för att vara giltigt. "Förslagshandlingar" har en annan innebörd. Det är viktigt att fastighetsbeteckning, lägenhetsnummer och adress anges på handlingarna och vem som ansvarar för handlingarna.

Tips 4 ver
Kontrollera att företaget som utför konstruktionshandlingen har kunskap av liknande projekt, att det är ett företag som har F-skatt och framförallt har en gällande försäkring som täcker den storlek på ansvar som arbetet avser.

Tips 5 ver
Viktigt vid en byggnation, oavsett om det är en nyproduktion men framförallt om det är en om- eller tillbyggnad eller flerbostadshus, är att det finns rätt underlag. Rätt underlag till konstruktören och sedan till byggaren. Vid om- och tillbyggnad så möter en befintlig konstruktion en ny och då är det ibland det bästa att konstruktören gör platsbesök för att kontrollera aktuell status.

Behöver du hjälp med konstruktionshandlingar? Vi kan hjälpa dig.

Västerås

ByggingenjörsByrån Norden AB
Smedjegatan 7
722 13 Västerås
Telefon: 021- 12 29 90
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Eskilstuna

ByggingenjörsByrån Norden AB
Munktell Science Park
Portgatan 3
633 42 Eskilstuna
Telefon: 016-13 03 53
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stockholm

ByggingenjörsByrån Norden AB
Sandhamnsgatan 62
115 60 Stockholm
Telefon 08-410 906 60
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.